Grzyby

2014-10-28 19:36:32 2 komentarze

Ocena przepisu

Grzyby w marynacie

Składniki

  • Grzyby leśne - 600 g
  • Ocet balsamiczny 6% JAMAR - 75 ml
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Rozmaryn - 1 gałązka
  • Sól - do smaku
  • Pieprz czarny - do smaku
  • Oliwa z oliwek - 300 ml
  • Olej słonecznikowy - wg uznania

Wykonanie:

Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Grzyby dokładnie oczyścić. Rozmaryn opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić grzyby, cebulę, czosnek i rozmaryn. Podsmażyć, mieszając. Całość doprawić solą i pieprzem. Zawartość patelni podać octem balsamicznym Jamar, gotować tak długo aż cały płyn wyparuje, mieszać od czasu do czasu. Tak przygotowane grzyby przełożyć do wyparzonych słoików, tak aby sięgały 2 cm poniżej brzegu. Całość zalać oliwą z oliwek - grzyby powinny być całkowicie przykryte.

Uwagi autora przepisu:

Grzyby przechowywać w lodówce ok. 3-4 tygodnie. Tak zamarynowane grzyby są doskonałym dodatkiem do sosów i gulaszów. Grzyby można też podawać jako antipasti.


Henryka Sawicka / 2015-07-26

ciekawy przepis, na pewno wypróbuję. Mam jedną wątpliwość: oliwa z oliwek przytłoczy swoim mocnym zapachem smak i zapach grzybów. Dodałabym olej z pestek winogron, szlachetny a bezzapachowy.