Grzyby

2014-06-10 11:20:48 1 komentarze

Ocena przepisu

Grzyby marynowane z papryką i estragonem

Składniki

  • Grzyby leśne - 1 kg
  • Woda - 5 szkl
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szkl
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 szt
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 3 szt
  • Pieprz czarny - kilka ziaren
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 2 łyżeczki
  • Estragon - 2 łyżeczki

Wykonanie:

Oczyszczone i umyte grzyby wrzucić do osolonej i zakwaszonej wody, dodać cebulę pokrojoną w krążki i gotować tak długo aż opadną na dno garnka. Odcedzić, odsączyć na sicie. Zagotować wodę w przyprawami, po kilku minutach wlać ocet. Odcedzone z zalewy przyprawy ułożyć na dnie słoików, a następnie układać grzyby. Całość zalać zalewą, szczelnie zamknąć i pasteryzować 25 minut.



Brak komentarzy ...