Grzyby

2014-09-10 19:18:42 1 komentarze

Ocena przepisu

Grzyby marynowane

Składniki

  • Grzyby leśne - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/3 litra
  • Sól - 5 dkg
  • Cukier - 2,5 dkg
  • Cebula - 10 dkg
  • Liść laurowy - 3 sztuki
  • Pieprz czarny w ziarenkach - kilka
  • Ziele angielskie - kilka

Wykonanie:

Grzyby oczyścić i starannie opłukać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w ćwiartki. Zagotować wodą z solą, wrzucić grzyby, cebule i gotować 10-15 minut. Osobno zagotować ocet z przyprawami oraz cukrem, ostudzić. Obgotowane grzyby dokładnie odsączyć na sicie, ostudzić, ułożyć w słojach, zalać zimną zalewą, słoiki obwiązać pergaminem lub celofanem i przechowywać w chłodnym miejscu.


Teresa Wesołowska / Świecie n/W


Brak komentarzy ...