Grzyby

2014-06-11 10:49:09 1 komentarze

Ocena przepisu

Grzyby marynowane

Składniki

  • Grzyby leśne - 1 kg
  • Cebula - 1 szt
  • Sól - 2 łyżki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Woda - 5 szkl
  • Cukier - 3 łyżki
  • Pieprz czarny - 15-18 ziaren
  • Ziele angielskie - 8-12 ziaren
  • Liść laurowy - 4-6 szt

Wykonanie:

Przebrane grzyby pokroić na kawałki. Umyte grzyby obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem cebuli pokrojonej w ćwiartki. Grzyby osączyć i przelać przegotowaną wodą. Przygotować zalewę - wodę ugotować z sol,ą cukrem i przyprawami, przestudzić. Dodać ocet i wszystko powtórnie zagotować. Zalewę przecedzić. Grzyby układać w słoikach, dodając do każdego przyprawy z zalewy. Zalać marynatą i pasteryzować 25 minut.



Brak komentarzy ...