Grzyby

2014-06-10 11:11:45 1 komentarze

Ocena przepisu

Grzybki marynowane „po ukraińsku”

Składniki

  • Podgrzybki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2/3 szkl
  • Olej słonecznikowy - 2/3 szkl
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - 1 łyżka
  • Woda - 1/2 szkl
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Papryka - 2 szt
  • Natka pietruszki - 1 pęczek

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, skrócić trzony, zalać wodą i posolić. Gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną przegotowaną wodą. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka, paprykę oczyścić i pokroić w paski. Cebulę i paprykę blanszować we wrzątku. Przygotować zalewę: wszystkie składniki (bez grzybów) wymieszać, dodać paprykę, czosnek, cebulę, i natkę. Doprowadzić do wrzenia i powoli gotować przez 5-7 minut. Pod koniec dodać grzyby. Tak przygotowaną marynatę przekładać do sterylnych słojów, szczelnie zamknąć. Pasteryzować ok. 20 minut.



Brak komentarzy ...