Grzyby

2014-09-08 19:35:21 1 komentarze

Ocena przepisu

Bielaczek pozrastany marynowany, czyli gratka dla grzybiarza

Składniki

  • Grzyby leśne - 2 kg
  • Sok z cytryny - 4 łyżki
  • Sól - 1 łyzka
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3/4 szklanki
  • Marchewka - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • Woda - 500 ml
  • Cukier - 10 dag
  • Liść laurowy - 2 sztuki
  • Ziele angielskie - 4 sztuki

Wykonanie:

1. Grzyby oczyścić, nóżki odciąć, do marynowania zostawiamy same kapelusze, najlepiej małe grzyby. 2. Bielaczki obgotowujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny przez ok 20 minut, odcedzamy. 3. Gotujemy zalewę razem z pokrojoną marchewka i cebulą oraz przyprawami. 4. Do słoiczków nakładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 40 minut.

Uwagi autora przepisu:

Dzisiaj coś dla tych co lubią las przemierzać w poszukiwaniu grzybów. Jeden z moich ulubionych gatunków czyli bielaczek pozrastany, omijany szerokim łukiem, bo nie znany!. Grzyb wyglądem zbliżony do kurki, ale dużo bardziej mięsisty, a cechą charakterystyczną są szpileczki od spodu kapelusza, jak jeż wywrócony do góry nogami. Pyszny grzyb do smażenia na patelni, a wprost idealny do marynowania. Mając przed sobą atlas grzybów, napiszę jeszcze do wszystkich nie przekonanych, że nie można pomylić go z grzybami trującymi. W lesie rośnie w dużych skupiskach, te grzyby wyglądają tak jak wysiane ręką przez żniwiarza. Marynuję je od kilku lat i są znakomite!


Agnieszka Sznajder / Stary Sącz


Brak komentarzy ...